witte

Kunstenaar Marcel Witte (1974, Uithoorn) is een visuele verhalen verteller. Hij gebruikt zijn schilderijen om de hedendaagse maatschappij op een subtiele wijze te bekritiseren. Door nagenoeg levensgrootte dieren te schilderen tegen een lege, monochrome achtergrond balanceren zijn werken op de rand van realisme en fantasie. 

Marcel Witte is autodidact en bouwt sinds 2003 succesvol aan een professionele carrière als kunstenaar. Vanaf begin dit jaar woont en werkt hij in de polder van Zevenhoven.
Zijn werken zijn in elk opzicht uniek en volgen een consequent doorgezette lijn.
Wars van alle kunststromingen kiest hij resoluut voor het hyperrealisme.

Met een perfect oog voor detail en een grote technische vaardigheid schildert hij nagenoeg levensgrote dieren tegen een monochrome achtergrond.
Wat op het eerste zicht een eenvoudig beeld lijkt, blijkt een geraffineerde compositie waarin elk detail klopt.
De wijze waarop het schilderij is opgebouwd en hoe de onderlinge elementen samenwerken tot een geheel. De keuze voor de achtergrondkleur, de titel… Niets is toevallig.

Door de transformatie van menselijke eigenschappen naar dieren zijn de werken confronterend voor de kijker, maar scheppen ze tegelijk genoeg afstand om het eigen menselijk denken en doen te relativeren.
Dit wordt versterkt door de leegte van de achtergrond, waardoor vaak een bevreemdende atmosfeer wordt gecreëerd.

Humor, confronterende menselijke gevoelens en positieve maatschappijkritiek zijn nooit ver weg. Met zijn werken ‘vertelt’ Marcel hedendaagse visuele fabels.

De schilderijen van Marcel Witte krijgen nationale en internationale waardering. Zo is zijn werk verkozen tot ‘Best of show’ tijdens de ‘American Art Awards 2014’.

Marcel stelt regelmatig tentoon in o.a. Nederland, België, Italië, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Singapore en Cuba.
Zijn werken bevinden zich in privé- collecties in binnen- en buitenland.