hegeman

Ik ben een creatief en bevlogen mens. Sinds ik op schilderles ging bij Ton Hendriks in 2016, bij de Schilder-en tekenschool Jacobswoude, ga ik graag op in het schilderen naar de natuur. Liefst in olieverf, maar sinds kort ook in pastel, acryl en aquarel. In aquarellessen, bij Aad Kouwenhoven en bij Jan Velthuis en Riny Bus, Groningse aquarellisten, leer ik nu genieten van “masseren met water” en kleuren. Aquarel biedt met haar spontaniteit een fijn tegenwicht tegen het langzamere werken met olieverf.

Ik ga liefst wat ruig en niet al te gedetailleerd aan de gang, en ben er vooral op uit om het licht te kunnen vangen. Gaandeweg werd mijn werk steeds losser. Nu ikzelf nog… Want het begin van de Kunstroute 2020 valt samen met mijn afscheid nemen van mijn werk als predikante. Huis en atelier zijn om die reden op eerste Pinksterdag gesloten. Eigenlijk beschouw ik mij als autodidact, al ben ik wel rijkelijk gezegend met de creatieve genen van mijn vader. Want die was tekenleraar en kunstenaar, en leerde mij de liefde voor alle kunstvormen aan die maar mogelijk zijn. De zomervakanties van het ouderlijk gezin werden zo tot een feestje. En ik volgde mijn studie kunstgeschiedenis. Ik ben afgestudeerd op de Nederlandse kunstfotografie, en was nog een paar jaar bezig met een promotie onderzoek naar de monumentale kunsten aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten.

Toen mijn vader overleden was, kwam mijn behoefte om zelf te gaan schilderen helemaal naar voren. Ik begon met het volgen van zomerworkshops acrylschilderen in De Hoorneboeg, Hilversum. Toen volgden een tekencursus bij Hanneke Naterop (Parkexpressie). Portret tekenlessen bij Ans Vianen (Markante mensen uit ons dorp). En vrolijke acryl workshops met Dorrit Klomp. Toen werd ik doof en moest een heftig revalidatiecircuit in (operatie, plaatsing van een Cochleair Apparaat, opnieuw leren luisteren). Toen had ik ontpanning nodig, en het uit mijn hoofd kunnen stappen. Ik bied graag in kleuren en de vormen een mooi “tegenover”, tegen ons leven. Schilderen geeft mij rust. Maar dat geldt ook voor het kijken naar (mijn) kunst. Ik laat jullie graag meegenieten. Maar af en toe zal mijn kunst zeker ook schuren. Vragen oproepen, of zelfs verontrusten.