Marcel Witte

Locatie

Schilderen

MARCEL WITTE

Kunstenaar Marcel Witte (1974, Uithoorn) is een visuele verhalen verteller. Hij gebruikt zijn schilderijen om de hedendaagse maatschappij op een subtiele wijze te bekritiseren. Door het schilderen van nagenoeg levensgrote dieren tegen een leeg, monochroom kleurvak, balanceren zijn werken tussen realisme en fantasie. 

Marcel begon zijn carrière als professioneel kunstenaar in 2003.
Wars van alle kunststromingen koos hij resoluut voor het hyperrealisme en zijn werk volgt sindsdien een consequent doorgezette lijn.
Met een perfect oog voor detail en grote technische vaardigheid schildert hij nagenoeg levensgrote dieren. Niet in een natuurlijke omgeving, maar juist tegen een een achtergrond die lijkt schoongeveegd. Hierdoor wordt vaak een bevreemdende sfeer gecreëerd. Maar Marcel wil hiermee ook de boodschap die hij met ieder schilderij uitdraagt versterken. Alleen de elementen die een functie hebben en bijdragen aan het verhaal worden weergegeven. Daarbij hebben de dieren op Marcel zijn schilderijen iets menselijks. Door de transformatie van menselijke eigenschappen naar dieren zijn de werken confronterend voor de kijker, maar scheppen ze tegelijk genoeg afstand om het eigen menselijk denken en doen te relativeren. Humor, confronterende menselijke gevoelens en positieve maatschappijkritiek zijn daarbij nooit ver weg.

Het verhalende karakter van zijn schilderijen en een boodschap dat wordt ‘verteld’ door dierlijke figuren, maakt dat Marcel’s werk kan worden gezien als een hedendaagse visuele fabels.

De schilderijen van Marcel Witte krijgen nationale en internationale waardering en worden wereldwijd getoond. Zijn werken bevinden zich in privé- collecties in Europa, Azië en Amerika.