Hedi Hegeman

Locatie

Schilderkunst

Kunst CV

Hedi Hegeman (1961)

Nieuwveens Jaagpad 14

2441 EH Nieuwveen

hegemanhedi@gmail.com

06-46677256 (slechthorend, dus graag per sms of app.)

 

 

Hedi is een creatief en bevlogen mens die haar eigen weg zoekt. Ook als kunstenaar, in de volle breedte van de schilderkunst. “Papier” knippend, werkend met ecoprints, of wevend met textiel.
Zij volgde lessen in olieverf bij de Schilder- en tekenschool Jacobswoude, en aquarel bij Aad Kouwenhoven en de Groningse aquarellisten Jan Velthuis en Riny Bus. Het volgen van workshops houdt haar scherp. Door het licht te vangen aan zee, door te leren over structuren van de verf (Hanneke Naterop) en over structuren in de ruimte (overlap, tussenruimtes en contrasten) bij Astrid van der Horst.

Wat zij fijn vindt, is als begin te kiezen voor een onderwerp of een hoofdvorm. En al intuïtief werkend, volgen daar dan kenmerken van de ruimte of bijfiguren uit. Schilderen is een proces. En dat er gaandeweg zomaar opeens schoonheid kan ontstaan, is een cadeau aan ons allemaal. Openstaan voor wat het proces haar aanreikt, en daar snel en intuïtief mee kunnen werken, vindt zij bij intuïtieve schilderkunst belangrijk. Hedi heeft veel technische kennis opgedaan, maar het eindresultaat mag juist ruig en niet al te gedetailleerd blijven. Er moet immers ruimte blijven voor de kijker, om zich te beraden. Misschien volgt hij of zij het licht. Maar Hedi’s licht komt niet altijd van de kant waar wij het verwachten. Daardoor blijft de inhoud van haar kunst meestal een raadsel. Wat bedoelt ze nou precies met dit werk? Haar antwoord zou zijn: Nou, wat zie jij erin? Speel er maar mee. En gebruik ook jij je eigen intuïtie…

Zo zoekt Hedi in kleuren en vormen naar een “tegenover” ons leven. Zij heeft veel meegemaakt. Maar doordat zij zo speels kan schilderen, geeft dat rust. Gelukkig geldt dat ook voor het kijken naar haar kunst. Misschien moeten wij allemaal wel leren spelen. En te leren, weer te kunnen putten uit onze intuïtie.
Hedi vindt het fijn om daarover in gesprek te gaan, en laat graag zien wat zij het afgelopen jaar heeft gemaakt. Haar website benoemt de twee manieren waarop zij nu in het leven staat. Als kunstenaar, en als ritueelbegeleider. En zij heet u deze Kunstdagen graag welkom in haar tuin en kasatelier. Maar op eerste Pinksterdag heeft zij vrij.
https://www.jaagpadkunstenrituelen.nl.