Ans Vianen

Ik heb in Amsterdam gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming en aan de Gerrit Rietveldacademie. Ik ben als kruideniersdochter geboren en getogen in het Noordeinde van Zevenhoven, pal tegenover de katholieke kerk. Doordat ik al op jonge leeftijd mee moest helpen met het inpakken van boodschappen voor de klanten heb ik een goed ruimtelijk inzicht gekregen.

Hoe de kunst op mijn pad kwam? Een kunst-cultuurreis naar Italië in het millenniumjaar heeft ervoor gezorgd dat ik besmet ben geraakt met het kunstvirus en dat is het enige virus dat ik ieder mens graag gun.

Een van mijn motto’s is: “Het hoeft niet te lijken, als het maar klopt”. Wat bedoel ik daarmee? Ik vind het belangrijk dat een kunstwerk harmonisch is qua compositie, kleur en gevoel. Het gaat om het verhaal dat ik wil laten zien en om de beleving die de kijker ervaart. Dat mensen zich nog steeds schilderijen van mij herinneren die ze tien jaar geleden hebben gezien, geeft mij een goed gevoel. Dan heeft het ze geraakt en in die gevallen is een werk voor mij meer dan geslaagd.

De onderwerpen voor mijn beelden en schilderijen haal ik uit het gewone dagelijkse leven en deze isoleer ik in mijn werk. Vaak zitten er autobiografische elementen in die ik graag vertaal naar universele beelden. Belangrijk vind ik dat het een emotie bij de kijker oproept.

Elke maand schilder ik met een groep kunstenaars live een inwoner van Noordwijk in het Cultuurcafé aldaar. Ook kun je me regelmatig tegenkomen bij de modeltekengroep in het Reghthuys.

Verder ben ik lid van de landelijke BeroepsOrganisatie van Kunstenaars en van Pictura in Dordrecht. Pictura is de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland. Het is gevestigd in een monumentaal pand uit 1561 waar veel hedendaagse kunst te zien is.

Ik heb een eigen podcast KUNSTaanTAFEL en daarin praat ik over de rol die kunst in ons leven speelt. Een van de bestuursleden is vorig jaar te gast geweest in mijn podcast. Je kunt de aflevering nog terugluisteren.

Een andere activiteit die ik heb opgericht tijdens de coronatijd is het Kunstcafé. Het is een plek op internet waar je lekker een halfuurtje alleen of samen met een groep enthousiaste mensen aan de hand van een eenvoudige opdracht gaat tekenen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Graag zie ik je in mijn atelier tijdens een van de openingsdagen van de Kunstroute 2023. Je bent van harte welkom om mijn werk te bekijken.

Leve de kunst!