Maarten Koch

Fotografie anno 1850 handmade op puur zilver

pasfoto_koch1

Zilver & Licht – Maarten Koch

Het lijkt magie. De natuur, een nostalgische camera en een zilveren plaat. In seconden reist je afbeelding 170 jaar terug in de tijd. Om dan terug te keren naar het nu door een verzinsel van elementen. Vereeuwigd in zilver. Dit is fotografie in zijn meest rauwe vorm. Maarten Koch heeft dit ambacht tot kunst verheven. Zijn spel van zilver en licht geeft een nieuwe betekenis aan de gevoelige plaat.

‘Ik heb een grote liefde voor authentieke fotografie’, zegt Maarten, ‘en de zilveren platen fascineren me al jaren. De techniek werd in 1851 uitgevonden door Frederick Scott Archer. Het is een magisch proces dat altijd verrast en verbaast, omdat je overgeleverd bent aan de elementen. Elke verandering in het proces geeft een onvoorspelbaar resultaat: van het mengen van collion, het baden in zilver, tot het maken van de foto en het ontwikkelen en bevestigen van de plaat. Elke foto is uniek en dat is zo gaaf. Puur zilver, met een gouden randje!”

Maarten Koch, fotograaf
1968 geboren in Amsterdam NL,
woont en werkt in Nederland

De werken van Koch zijn vertegenwoordigd in verschillende collecties in Nederland, Portugal, Italië, Dubai, Roemenië, Duitsland, Kroatië, Schotland, Zuid-Afrika en de VS.