Locatie :

29

Jim Heffernan

Schilderen

pasfoto_heffernan

Al 35 jaar is schilderen een geliefde hobby van mij.  Eerst heb ik teken en schildercursussen in ’t Reghthuys in  Nieuwkoop gevolgd, gegeven door Ted Teroo, Jeanne Johns en Astrid van der Horst. Een cursus portretschilderen hoorde daar ook bij.  Later heb ik aquarelcursussen gevolgd bij Ien Hazebeek in Alphen aan den Rijn. De afgelopen jaren volg ik een schildersursus bij Park Villa in Alphen, gegeven door Annemarie van Hooff.

Ik heb met olieverf en aquarel geschilderd en tegenwoordig schilder ik meestal met acrylverf .

Bij al deze cursussen werd en wordt nadruk gelegd op compositie, schaduw en licht, perspectief en het kijken op een andere manier naar kleur en vormen. Ik heb kennis gemaakt met verschillende soorten schildersmaterialen. Al deze kunstenaars ben ik dankbaar voor wat ik heb geleerd.

Mijn inspiratie en enthousiasme om te schilderen komt van de natuur in al zijn facetten, bijvoorbeeld Hollandse luchten of de weerspiegeling van lucht in het water, maar ook dieren en de vormen en kleuren van de gewone en eenvoudige dingen  om ons heen.

Tijdens de vakanties gaan meestel een aquarel doos, pastels en papier mee en ik geniet er van om een onderwerp dat mij aanspreekt snel te schilderen. Zo heb ik tekeningen en schilderijen gemaakt in Frankrijk,  Ierland (waar ik vandaan kom),  Portugal,  Engeland en  Canada. Op deze manier ervaar ik meer intens al het moois in de natuur. Ook het bezoeken van een kunst tentoonstelling kan voor mij een bron van inspiratie zijn.

De schilderijen van de Engelse kunstenaars Turner, Edward Seago, de Canadese schilder Tom Thomson, de Ierse schilder Paul Henry en Camille Pisarro bewonder ik zeer en zijn voor mij het summum van wat een kunstenaar kan bereiken met zijn/haar werk.